Seltskonnatennis
Registreeru
14. oktoober
Blogi
Fitness
Kuidas keha ja meele treeningud aitavad stressi vähendada ja vaimset tervist hoida

Elutempo meie ümber muutub aina pöörasemaks. Tehnika areneb ja selle osakaal meie eludes kasvab mühinal. Asju, millega kursis olla ja tegeleda, tuleb aina juurde. Uudised, mis meid ümbritsevad, ei ole alati rõõmustavad, seega pole ime, et ärevus kasvab. Kogu aeg toimub midagi, millega kursis olla – töö, kodu ja kõik seda ümbritsev.

Seda enam peaksime võtma aega iseenda jaoks, eemal argipäevast. Kõige lihtsam ja kindlam viis selleks on broneerida aeg meeldiva tegevuse jaoks. Vaimse tervise hoidmiseks on parimad füüsilised tegevused nagu jalutamine, jooksmine või treening. Rühmatreeningute hulgast leiad ka keha ja meele treeningud, mis aitavad leida ja hoida vaimset ja füüsilist tasakaalu.

Keha ja meele treeningutes on tempo rahulikum. Keskendutakse hingamisele ja liikumisele läbi hingamise. Tundides on fookus iseendal ja oma kehal. Harjutusi tehakse rahulikult, tunnetuse ja võimekuse järgi. See ei ole ainult hingamine ja voolamine asendist asendisse, vaid kogu keha treenimine.

Kuidas keha ja meele treeningud aitavad stressi vähendada ja vaimset tervist hoida?

  1. Rahulik muusika või selle puudumine. Vähem müra sinu ümber.
  2. Treeneri juhendamine. Keskendumine iseendale, oma kehale ja hingamisele. See on hetk, mil lülitad end välja igapäevastest muredest ja ümbritsevast virr-varrist.
  3. Sügav hingamine. Aitab hapnikul paremini liikuda organismi kudedesse ja elunditesse, mis on oluline energia tootmiseks ja keharakkude normaalseks toimimiseks.
  4. Keskendumine hingamisele ja keha tunnetamisele. Suurendab liigutuste liikuvusulatust, parandab tasakaalu ja vähendab vigastuste ohtu. Suureneb tähelepanelikkus ja keskendumisvõime.
  5. Endorfiinide tootmine. Liikumine stimuleerib keha tootma endorfiine, mis on looduslikud “õnnehormoonid”. Ehk kui inimene treenib, vabanevad ajus neurotransmitterid, nagu dopamiin ja serotoniin, mis aitavad tasakaalustada meeleolu. Need kemikaalid on tihti seotud õnnetunde ja heaoluga, mis aitavad võidelda negatiivsete emotsioonide ja ärevusega.
  6. Meditatsioon. Mitmed keha ja meele tunnid lõppevad kerge meditatsiooniga, mis võimaldab end täielikult välja lülitada kogu ümbritsevast mürast ja argimuredest. Hetk, kus saad lõdvestada nii keha kui pea veel sinna jäänud pingetest. See on hetk täielikult iseendale.

Regulaarne treenimine aitab leevendada pingeid ja pakub loomulikku lõõgastust. Keha ja meele treeningud annavad võimaluse unustada igapäevased probleemid ja keskenduda hetkele. Pärast treeningut tunned end kergemana ja rahulikumana ning lihtsam on võidelda negatiivsete emotsioonide ja stressiga.