Seltskonnatennis
Registreeru
30. september
Blogi
Fitness
Kuidas iseendasse investeerida?

Kõik räägivad investeerimisest, et saaks tulevikus muretult pensionipõlve veeta ja ei peaks üksnes riiklikule pensionile lootma. Ja õigustatult! Mida varem ja targemini investeerid, seda rohkem võid tulevikus vilju nautida. Aga on üks küsimus: kuidas sa seda täpselt nautida tahad? Kas soovid pensionipõlve kergelt ja kepsakalt veeta, lapselastega mängida ja ise poekotte kanda, või istuda tugitoolis, sest liigesed ei luba liikuda ja lihased ei jaksa lapsukesi sülle tõsta? Tõsiasi on see, et kui sa ise oma tervisesse ei panusta, võib see lõppeda just tugitooliversiooniga. Aga kuidas iseendasse investeerida, et elada täisväärtuslikku elu?

Mõtle nii: rahaline heaolu ja tervislik eluviis käivad käsikäes. Nagu investeerimine vajab kannatlikkust ja järjepidevust, nii vajab seda ka tervisesse panustamine – olgu selleks trenn, tervislik toitumine või hea uni. Muudatused ei toimu üleöö, aga tulemused on see-eest kauakestvad. Ükski neist tegevustest pole kiire lahendus, vaid kõik vajavad järjepidevat tööd. Aga mis kõige tähtsam – õpi seda teekonda nautima! Pisikesed võidud teel on need, mis hoiavad sind motiveerituna.

Füüsiline tervis

Aga misasi see endasse investeerimine ikkagi on ja kuidas iseendasse investeerida? Esimese asjana mõtle oma füüsilise tervise peale, oma kehale. Mida paremini sa selle eest hoolt kannad, seda tugevama vundameni endale lood, et pikendada oma tervelt elatud aastaid. Hoole kandmine on puhtalt sinu enda kätes, sest sina oled see, kes saab oma kehale pakkuda treeninguid, mis teevad su luud ja lihased tugevaks, et vanas eas ise endaga hakkama saada ja ei peaks libedaga õueminemist kartma. Sina oled see, kes saab oma keha toita parimate toiduvalikutega, mis annavad kehale energiat, lihaste ehitamiseks materjali, tervemana püsimiseks vitamiine ja värskena tundmiseks õigeid toitained kehale vajalikes kogustes. Et keha saaks kõike seda täisvõimsusel teha, on tal vaja ka korralikku und. Treening, hea toitumine ja korralik uni hoiavad tugevalt üksteisel käest kinni. Kui üks neist lonkab, longib ka parema enesetunde saavutamine.

Vaimne tervis

Füüsilisse kehasse investeerimine annab juba aktsiaid ka vaimsele tervisele, sest treeningud, tasakaalustatud toitumine ja hea uni hoiavad vaimu ka paremini kontrolli all, hoiab stressi eest uksed kauem suletud ja meele rõõmsana. Küll aga saab vaimsesse tervisesse investeerida veel näiteks keha ja meele rühmatreeningute, meditatsiooni või mõne uue hobi leidmisega. Samuti tuleb anda endale puhkust õigel ajal, et vältida läbipõlemist. Füüsilise ja vaimse tervise eest hoolitsemine õpetab sind kuulama oma keha ja selle vajadusi, ta tegelikult ise annab märku, kui vajab puhkust, kui vajab süüa, magada, kui vajab rohkem või hoopis vähem trenni. Õpi ennast mõistma ja oma keha kuulama.

Distsipliin ja järjepidevus

Hea on muidugi mõelda, et jah, ma hakkan enda eest rohkem hoolt kandma, sest see jutt ju kõik tundub nii ilus ja kes ei tahaks siis selliselt elada. Küll aga argipäev võib muuta selle keeruliseks, sest ega see ju ei tule sulle kõik kätte läbi selle, et sa oled lihtsalt otsustanud nii elada. Otsus tuleb teha ja sihikindlalt selle poole liikuda ja raskematel hetkedel meelde tuletada, MIKS ma seda teen, kuid uued harjumused saavad omaks ainult läbi tugeva distsipliini ja järjepidevuse teha midagi kogu aeg, järjekindlalt, sihikindlalt!

Motivatsioon siin kahjuks ainult ei aita, sest seda meil alati ei ole, kui me seda esile ei kutsu. Motivatsioon saab tekkida läbi eduelamuste, mida sa pead aga distsipliiniga oma kehale pakkuma. Vahel annab eduelamuse kasvõi see, kui oled lihtsalt trennisaaligi läinud, olgugi, et üldse ei viitsinud. Vahet ei ole, kui hea või halva trenni sa tegid, aga sa läksid kohale ja ei andnud viitsimatusele alla, hoidsid järjepidevust! Selle harjumuse tekitamine võib võtta aastaid, kuid see on seda väärt! Ära löö käega, kui oled mõne korra libastunud. Jätka lihtsalt sealt, kust pooleli jäi.

Kui sa oled endasse investeerimisega järjele saanud, oled terves kehas, tunned end hästi, oled tasakaalus ja õnnelik ning see on sulle loomulik eluosa, siis oled heas kohas, et aidata ka teisi nende eesmärkide ja heaolu saavutamisele kaasa, sest sul on selleks energiat. Samal ajal saad olla lihtsalt eeskujuks oma lastele, elukaaslasele, sõrpadele, töökaaslastele, ja nakatada ka neid kvaliteetsemat elu elama!

Nüüd on sul rohkem energiat tegeleda ka muude investeeringutega, et tõeliselt igat järgnevat sammu oma elus nautida! Sina ise teed oma valikud. Iga hea asi nõuab pingutust, kuid iga tubli pingutus kannab alati ka maitsvaid vilju. 100% ajast ei suuda keegi meist kõige tervislikumalt toituda ja kõiki trenne ära teha, aga see ei tähenda, et nad oleksid läbikukkunud. Ei, nad jätkavad lihtsalt oma teekonda oma parimal viisil. Ole kindel oma eesmärgis olla tervem ja seeläbi ka õnnelikum ning see aitab sul hoida suunda.